EVAS RUM

Chokladfyllda sesambollar

Vi hade ett par månader kanalen BBC food och då snappade jag upp den här godbiten.

Chokladfyllda sesambollar
4 port/12 bollar

4 dl klibbigt rismjöl
5 msk farinsocker upplöst i 1 dl kokande vatten
1 dl kallt vatten
100 gr 70 % mörk choklad delad i 24 bitar
1 1/4 dl ljusa sesamfrön
6 1/2 matolja till fritering

Häll rismjölet i en bunke och gör en grop i mitten.
Häll i sockervattnet, som ska vara helt upplöst, i mjölet samt det kalla vattnet.
Rör samman till en deg och knåda i 5 minuter, forma till en boll.
Mjöla händerna med rismjöl och forma 12 golfbollsstora bollar.
Håll en boll i handen och gör en fördjupning i den med tummen. tryck in 2 chokladbitar och förslut hålet.
Gör likadant med resten av bollarna.
Rulla dem i handen så de blir riktigt runda och rulla dem därefter i sesamfrön.
Hetta upp friteringsoljan till 180°C i en wokpanna, fritös eller gryta går också bra.
Du vet att oljan är lagom varm när det skimrar på ytan och en rödbit blir klar på 15 sekunder.
Fritera några åt gången tills sesamfröna blir gyllenbruna och de flyter upp till ytan ca 3-4 min.
Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Ätes ljumma med ev. lite smält choklad som skedas över bollarna.
Smaskigt!


Jorden runt på 60 sekunder

Har precis fått minstingen iväg till skolan och sitter och skriver inköpslista. Ska med storingen och handla. Han har fått lära sig att storhandla för att inte behöva cykla till affären ständigt och jämt då de inte har bil. 

Febern har äntligen börjat ge med sig men istället blir jag yr i tid och otid vilket är lite olustigt, men yrseln brukar bara hålla i sig i högst 1 min. Försökte mig på en stilla promenad igår, 20 minuter och jag flåsade som en galning och värlen snurrade på bra. Jag har ingen ork överhuvudtaget, det är ett skumt virus jag drabbats av. Börjat tro att balansnerven drabbats, men vi får väl se åt vad håll det går. 

Hittade på nätet om lägesyrsel som uppstår när man vrider på eller för huvudet fram och tillbaka vilket stämmer med det jag har:
"Yrseln kommer av att öronkristallerna i hinnsäckarna har lossnat och flyter omkring i örats båggångar"

Tydligen kan man få de smårackarna att flyta tillbaka där de hör hemma med träning som ser ut så här:

Träningsprogram (släng dig i sängen)


  1. Vrid huvudet 45 grader åt ........(ena sidan). Håll sedan huvudet på detta vis under resten av övningarna
  2. Lägg dig snabbt ner på ........ sida (andra sidan=den som utlöser mest yrsel).
  3. Efter några sekunder blir Du yr. Ligg kvar en halv minut (cirka) efter att yrseln helt försvunnit.
  4. Lägg dig, så snabbt det överhuvudtaget går, över på andra sidan.
  5. Om Du blir yr, ligg kvar tills yrseln försvunnit.
  6. Lägg dig, så snabbt det överhuvudtaget går, över på den första sidan igen!!
  7. Växla nu från höger till vänster tills Du inte kan utlösa någon mer yrsel.

Upprepa programmet 1-2 gånger per dag (gärna på morgonen)
tills Du inte utlöser någon yrsel. Skulle yrseln inte försvinna inom
14 dagar, kontakta din läkare igen
Källa:Universitetssjukhuset i Lund
 
Jag blir illamående bara av att läsa det hela, men jag måste väl ge det en chans efter att jag handlat.


Köttgryta

Idag äter vi denna superba höstgryta som jag nu ska gå och tilllaga.

500 gram  högrev
2 klyfta  vitlök
1 msk  smör
salt och peppar
2 msk  koncentrerad tomatpuré
1.5 dl  rött vin
2 dl  vatten
1 st  köttbuljongtärning , ev mer
3-4  morötter i slantar
 

tillbehör:
fransk senap
svart vinbärsgelé
ättiksgurka

Instruktioner

Skär köttet i 4-5 bitar. Stek köttet i smör i en stekgryta. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten och buljongtärning. Låt köttgrytan koka tills köttet är mört, ca 2 timmar. Tillsätt morötterna när det är 30 minuter kvar. Smaka på grytan, tillsätt ev mer buljongtärning.
Servera med kokt potatis, senap, gelé och eventuellt en sallad.