EVAS RUM

Mammas nya racer

Ja då har inneveckan börjat för oss och vi började med ett seminarium, tvärprofessionell samverkan. Sjuksköterskor, social omsorg, arbetsterapeuter och vi, receptarier, ska tillsammans i små grupper komma fram till hur Elsa 83 år ska rehabiliteras efter en stroke.
Okej, tanken är väl god men vi satt och fikade i många halvtimmar utan att komma någon vart eftersom vi inte haft tid att förbereda oss. Efter halva dagen packade jag trunken och gick hem och hade tvärprofessionell samverkan i verkligeheten. 

Kunde konstatera att social omsorg inte sköter sina bitar, hemtjänst kom inte och städade hos mamma som dom skulle, men att sköterskan och arbetsterapeutern sköter sina jobb med bravur. 
Mamma tyckte det låter så lustigt när sköterskan kallade henne "lilla gumman".  Men hon är så trevlig och omtänksam på alla sätt så det kan man leva med.
Idag kom arbetsterapeuten men den efterlängtade rullstolen. Nu kan vi rejsa runt med mamma ute så hon får lite färg på kinderna. Typiskt nog så har jag skola från kl 08:15 - 18:00 hela veckan lång så det blir inget för mig förrän till helgen. 

Helt ofattbart att lärarna alltid planerar in vansinnes pass åt oss på våra inneveckor. Det finns en gräns för hur mycket man orkar ta in och på vilken tid. Men, men det är bara att ta tjuren vid hornen som man säger.


   

Vilken dag!!

Det har varit järnet från tidiga morgon till sena kväll. Jag har precis tagit mig en dusch och ska gå och lägga mig.
Tidigt i morse ringde mamma för hon kunde inte hitta sina värktabletter så jag rusade över och letade reda på dom. Samtidigt passade jag på att ta en kopp kaffe med henne. Mamma gick för att vila sig så jag gick hem och konstaterade att dammsugaren var en föredetting. Den vrålade och pep som bara den och gick till dom sälla jaktmarkerna.
Jag skickade maken för att köpa en ny. Vi tog en påslös sak och den lät precis lagom mycket när vi startade den.

Vips så var kl 12 och det var dags att fixa mammas lunch. Potatismos ville hon ha, så jag fixade det och passade på att steka köttfärsbiffarna som vi skulle ha till vår lunch vid 14:00. Jag gjorde en pytteliten biff till mamma och kokade en liten bit broccoli. Potatismoset tyckte hon var gott och biffen och broccolin gick också ner. Det var ok eftersom det var så lite sa hon.

Risgrynsgröt kände mamma att hon ville ha till middag så medan jag fixade disken och plockade undan rensade mamma riset.  Fiskpudding var något som hon funderat på så det blev till att rensa extra mycket ris.
Hem igen och fixa maten till oss. När maten var klar satte jag riset att koka eftersom gröten blir bäst när den får svälla sakta under en längre tid. 
Tusan också, all mjölk gick åt eftersom jag kokade gröt på 2 l mjölk för att få gröt över till fiskpuddingen imorgon. 
Och eftersom jag hade satt en bröddeg på jäsning och maken inte kände sig manad att fixa den åkte han iväg och handlade mjölk.

Kl 17:20 gick jag över med gröt och färskt bröd till mamma. Hennes syster var där så dom åt tillsammans och jag gick hem för att fortsätt med tvätten. Vid något sinnessvagt tillfälle tidigare på dagen bokade jag in tvättstuga från kl 17-21. Kunde vara bra att göra bort allt på samma dag. Jo tjena. Eftersom 4 timmar inte är så lång tid får man tillbringa större delen av den i tvättstuga för att trixa med torkskåp och torktumlare för att hinna få allting torrt. När det är klart så är man en aning svettig. In med all tvätt och hopp i duschen kl 23:30. Förlåt alla grannar men jag var tvungen att få tvätta av mig.

Och nu ska jag gå och natta kudden.
Förhoppningsvis hinner jag imorgon gå igenom alla "fall" som vi ska ha gjort klart till på måndag när vår intensiva innevecka börjar. 
Varför är det bara 24 timmar på dygnet??? Och till råga på eländet så blir kommande dygn bara 23 timmar!? För ni kommer väl ihåg att flytta fram klockan inatt?
Go' natt och sov så sött.

Stekt salt sill

Jag trodde aldrig att stekt salt sill skulle vara så gott som det är. Hade lite förutfattade meningar, jag trodde att det skulle smaka som stekt inlagd sill och det är nog ingen höjdare. Men så smakar det naturligtvis inte. Alla som inte provat det ska genast göra det.

Stekt salt sill
3 port

2 salta sillar eller 1 pkt urvattnade sillar
1 dl rågmjöl
1 ägg

Lägg sillen i 3 liter kallt vatten och byt flera gånger.
Låt den ligga på kall plats i 12 timmar.
Filea sillen och dra av skinnet försiktigt.
Eller
Skölj den urvattnade sillen och torka fileerna torra.
Vänd i rågmjöl, vänd i det uppvispat ägg och en vänd en andra gång i rågmjölet.
Klappa in mjölet väl.
Lägg dom färdig panerade fileerna på en torr skärbräda och låt dom ligga och torka en stund så lossnar inte paneringen när du steker dom.
Stek fileerna guldbruna på båda sidor i smör och rapsolja.
Serveras med kokt potatis och massor av stekt lök.
Kokta gröna ärtor eller fint riven morot passar fint till.
Och en kall öl så klart.
Njut!