EVAS RUM

Mamma har fått ro!

Onsdagen 25/7 kl 04:05 tog cancern mammas liv.
Jag som hade kvällspasset ringde in min syster vid 23 tiden och kl 00:30 kom vår lulemoster. 
Jag och syster satt på var sin sida om mamma och höll henne i handen. Vår bror som åkt till skåne för att hämta upp en bil åt min syster, hann tyvärr inte upp utan var i höjd med Sundsvall när vi var tvungna att ringa och säga att mamma dött.
Men vi har försökt säga åt honom att det inte gjorde något för han gav så mycket av sin tid åt mamma medan hon fortfarande var i "form" och kunde uppskatta det hela.

Sedan dess har vi bla suttit i mammas lägenhet och försökt göra något men kom fram till att det enda vi lyckats med är att röra till lägenheten. Men vi har i alla fall varit till begravningsbyrån och fått ett datum för begravningen. Nu ska vi bara komma på vilken musik vi ska ha på begravningen.
Vi kommer att samlas hos systeryster efter begravningsgudstjänsten och äta lite smörgåstårta och pavlova som jag ska baka som en sista hyllning till mamma. Pavlova var mammas favorit, hur sjuk hon än varit och hur lite hon än ätit så har hon alltid uppskattat en bit Pavlova.

Fredag

Idag var det inte någon rolig dag att vara på sjukhuset. Mamma sov djupt, tungt, oroligt och med långa andningsuppehåll.
Strax efter att jag kom till henne var jag tvungen att be dom komma och ge mera smärtlindring för mamma hade så ont. Hon hade djupa veck i pannan och kved. Efter att sköterskan  varit och gett henne en extra dos morfin vaknade mamma till. Efter en halvtimma hade det ännu inte blivit någon effekt av den extra dosen utan mamma sa att hon hade så ont i magen och då byttes katetern vilket också var en smärtsam upplevelse för henne.
Det är så jobbigt att sitta bredvid och se och höra att mamma har ont utan att själv kunna göra något  åt saken.
Halvåtta fick hon sina mediciner intravenöst och då är det ingen idé att ens försöka få någon mer kontakt med mamma. Klockan åtta åkte jag hem. Mamma reagerade inte alls när jag strök henne på armen och kinden och sa att nu går jag, vi syns imorgon.
Vid flera av hennes andningsuppehåll under kvällen önskade jag att hon inte skulle fortsätta andas men med mycket möda fick hon igång andningen igen.
Jag och mina syskon har många gånger sagt att det blir så skönt när det här är över, men det är som min lillebror säger "Vad är det för skönt med det egentligen, för när det här är över har vi ingen mamma mer".

Äppelkaka

Äppelkakan jag bakat till ikväll.

Äppelkaka

4 ägg
4 dl strösocker
150 gr smör
2 dl mjölk
5 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 äpplen
socker, kanel

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Häll smör/mjölk blandningen i äggen och rör om.
Blanda ihop torra ingredienser, häll i och rör smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna.
Riv äpplena direkt i smeten, använd en gaffel för att fördela rivet över hela plåten, och strö socker och kanel över det hela.
Grädda kakan i ca 20 min i 175°C.

Ät stora bitar tillsammans med vaniljsås.
image198